ßßß Cookit - przepis na Kurczak Pieczony na Butelce Piwa

Kurczak Pieczony na Butelce Piwa

nazwa

Wykonanie

Tego kurczaka pamiętam jeszcze z dziecięcych lat, kiedy kilka razy piekła go moja mama. Jednak chyba zapomniała o tym przepisie, tak samo jak ja, bo ona już go nie piecze, a ja upiekłam dopiero pierwszy raz.
Przepis jest bardzo prosty i pracy przy nim też niewiele.
Dzięki polewaniu piwem, skórka kurczaka wychodzi chrupiąca, a mięsko jest delikatne i soczyste. Przepis na pewno warty wypróbowania.
Składniki:
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)
1 łyżka słodkiej papryki
około 1 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
kurczak (u mnie 1,5 kg)
butelka ciemnego piwa (np. guinness)
Przyprawy wymieszaj w miseczce.
Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Butelkę z piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki piwa i odstaw.
Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj kurczaka odlanym wcześniej piwem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/kurczak-pieczony-na-butelce-piwa.html