Wykonanie
Tego
kurczaka pamiętam jeszcze z dziecięcych lat, kiedy kilka
razy piekła go moja mama. Jednak chyba zapomniała o tym przepisie, tak samo jak ja, bo ona już go nie piecze, a ja upiekłam dopiero pierwszy raz.Przepis jest bardzo prosty i pracy przy nim też niewiele.Dzięki polewaniu
piwem, skórka
kurczaka wychodzi chrupiąca, a
mięsko jest delikatne i soczyste. Przepis na pewno warty wypróbowania.
Składniki:1,5 łyżki
przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)1 łyżka
słodkiej paprykiokoło 1 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuszczypta
solikurczak (u mnie 1,5 kg)butelka
ciemnego piwa (np. guinness)
Przyprawy wymieszaj w miseczce.
Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go
mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Butelkę z
piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki
piwa i odstaw.
Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego
kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj
kurczaka odlanym wcześniej
piwem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny