ßßß
Składniki:1,5 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)1 łyżka słodkiej paprykiokoło 1 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta solikurczak (u mnie 1,5 kg)butelka ciemnego piwa (np. guinness)Przyprawy wymieszaj w miseczce.
Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Butelkę z piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki piwa i odstaw.Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj kurczaka odlanym wcześniej piwem.
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny