Wykonanie
Tego
kurczaka pamiętam jeszcze z dziecięcych lat, kiedy kilka
razy piekła go moja mama. Jednak chyba zapomniała o tym przepisie, tak samo jak ja, bo ona już go nie piecze, a ja upiekłam dopiero pierwszy raz.Przepis jest bardzo prosty i pracy przy nim też niewiele.Dzięki polewaniu
piwem, skórka
kurczaka wychodzi chrupiąca, a
mięsko jest delikatne i soczyste. Przepis na pewno warty wypróbowania.
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/640591963.jpg)
Składniki:1,5 łyżki
przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)1 łyżka
słodkiej paprykiokoło 1 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuszczypta
solikurczak (u mnie 1,5 kg)butelka
ciemnego piwa (np. guinness)
Przyprawy wymieszaj w miseczce.
Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go
mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/70239442.jpg)
Butelkę z
piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki
piwa i odstaw.
Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego
kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj
kurczaka odlanym wcześniej
piwem.
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/891988378.jpg)
SMACZNEGO!
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/640591963.jpg)
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/-1343621866.jpg)
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/756313289.jpg)
![](/Data/Images/nikolodkuchni.blogspot.com\2012_slash_12_slash_kurczak-pieczony-na-butelce-piwa/l/1032102546.jpg)
źródło: przepis własny