Wykonanie
Podjęłyśmy to wyzwanie i zrobiłyśmy sajgonki. Danie bardzo pracochłonne i niestety dość kaloryczne.Raz na jakiś czas można się skusić, bo są pyszne:)Wypróbowałyśmy przepis z jednego z naszych ulubionych blogów - inspiracja

Składniki2 opakowania
papieru ryżowegoWarzywna mieszkanka chińska(mrożonka)1/3
makaronu ryżowego2 kawałki filet a z
kurczakaprzyprawa do dań chińskich 5 smakówsuszona
słodka papryka, suszony
czosnek(my dałyśmy świeży)1 opakowanie
grzybów mun
sól,
pieprzolej słonecznikowy do smażeniasos do polania(smak według uznania)Wykonanie
Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z
solą i
pieprzem,
słodką papryką i
czosnkiem.Dodajemy warzywa z mrożonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy(wg przepisu na opakowaniu), łączymy z
mięsem,
grzybami(
grzyby trzeba wcześniej ugotować) i warzywami, doprawić do smaku, dusimy aż do miękkości warzyw. Następnie nasączamy
wodą papier ryżowy(my smarowałyśmy pędzelkiem silikonowym zamoczonym w ciepłej wodzie, na desce każdy płatek papieru), warzywa z
mięsem i
makaronem nakładamy na każdy płatek i zawijamy tak, jak gołąbki, w kopertę dość ciasno. Zanim zaczniemy smażyć, najlepiej zakończyć zawijać wszystkie sajgonki, wtedy każdy płatek
papieru ryżowego dobrze się sklei.
Olej na patelni mocno rozgrzewamy i nalewamy go tyle aby sajgonki prawie całe były zatopione w tłuszczu. Po usmażeniu układamy sajgonki na ręcznik papierowy na talerzu, w celu usunięcia nadmiaru
oleju. My sajgonki jadłyśmy z sosem słodko pikantnym.





opracowała Edyta