Wykonanie
Kolejne danie
Madzi. Coś mi ta
Madzia zaczyna dominować na blogu, muszę i ja się wziąć w końcu za coś:) Tym razem pyszny obiad. Wizualnie może na kolana nie powala, ale smakiem nadrabia, wierzcie mi.Składniki na 4 porcje:4
udka kurczaka200 g
ryżu3 łyżki
oliwy1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku1
czerwona papryka1 , 5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki)2 łyżki
koncentratu pomidorowegokilka nitek
szafranu1
liść laurowysól,
pieprzpół szklanki
groszku zielonego (
Madzia dała mrożony, ale może być też konserwowy)Od razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj).Udka myjemy, suszymy, solimy,
pieprzymy i nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem. Obsmażamy na rozgrzanej
oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno
cebulę i pokrojoną w cienkie paski
paprykę. I dodajemy to do udek wraz z
liściem laurowym. Rosół mieszamy z
koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce
wody szafranem i wlewamy do
kurczaka. Całość przykrywamy
ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy
groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)