Wykonanie
Zupy. Temat, na który mógłbym rozmawiać godzinami. Właściwie to świat niewiele by stracił gdyby do jedzenia tylko zupy były. Po prostu uwielbiam zupy. Wszelakie. W zasadzie bez wyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego
grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych
szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna.Na 3 porcje:2 pęczki białych
szparagów4
szalotkiząbek
czosnku0,5 l
bulionu warzywnego2 łyżki
masła4 łyżki
śmietany 18%1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki świeżo startego
imbiruoliwaszałwiagrubo mielony
pieprzCzosnek i
szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną
oliwą i szklimy.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka z
szalotką i
czosnkiem i zalewamy
bulionem. Dodajemy
imbir,
gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki
szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od
szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy
śmietaną.
Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą i lekko podsmażamy.Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek
szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy
szałwią. Skrapiamy
oliwą i posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)