ßßß Cookit - przepis na Bułka wrocławska

Bułka wrocławska

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Magda się wyprowadziła. Pomogłem jej przewieźć rzeczy i potem wróciliśmy razem tutaj na nasze stare śmieci. No i trzeba było coś zjeść. A burdel w mieszkaniu naprawdę potężny - w sumie jak zawsze jak się ktoś wyprowadza. No to co można by zjeść na szybko i na prosto? Placki ziemniaczane! :) Ale nie takie zwykłe, tylko z sosem pieczarkowym! O tak, to można zjeść! :) A jaki to właściwie ma związek z bułkami wrocławskimi z tytułu postu? Ano taki, że razem z plackami zrobiliśmy też owe bułki (dwie sztuki) żeby na kolację były :) W sumie zacząłem też wyrabiać ciasto na ciabaty, ale to w kolejnych postach. Znaczy się placki w kolejnym, a ciabaty w kolejnym-kolejnym :) A teraz wróćmy do bułek wrocławskich:
Przepis na dwie bułki:
600 g mąki tortowej (typ 450)
160 ml mleka
200 ml wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g oleju słonecznikowego
Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w mleku (ciepłym) i czekamy żeby miksturka "ruszyła". Potem wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku dołek i wlewamy miksturkę z drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki. No i zagniatamy ciasto. I gnieciemy tak - niestety - aż 15 minut. No chyba, że mamy mikser to wystarczy mikserem około 7 minut. :)
Po wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Niech jeszcze trochę wyrośnie.
Na bułkach zrobić ukośnie 2-3 nacięcia bardzo ostrym nożem lub żyletką i wierzch delikatnie posmarować wodą z odrobiną cukru.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, środek spryskujemy wodą. Wstawiamy blachę z bułkami i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut (tak żeby bułki miały własciwy "bułkowy" kolor :))
Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się zarumieni to przykryjmy je folią aluminiową.
Po upieczeniu raz jeszcze smarujemy bułki wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce.
Inspirację czerpałem z http://cukierniczekreacje.blox.pl/
EDIT: Kolejny zapodziany stary wpis, razem z poprzednim chlebem cebulowym go robiłem :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/08/buka-wrocawska.html