Wykonanie
Jak już kiedyś
pisałam piekę sama
chleb .
Doszłam w tym do takiej wprawy że wszystko odmierzam na oko.Ale ten dokładnie sprawdziłam wszystkie miarki aby podać w miarę dokładne proporcjeW pieczeniu
chleba , obojętnie jakiego, ważne jest jedna zasada ,wszystkie artykuły muszą być ciepleJeśli coś będzie zimne ,
chleb będzie słabo rósł.

Slkadniki1 kg
mąki 650 lub 750300 g pestek slonecznka700 ml
mleka1/3 kostki
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soliWykonanieDo szklanki ciepłego
mleka dodaję
drożdże i
cukier , zamieszam łyżeczką aby
drożdże rozpuściły się . Do miski wsypuje
mąkę , na sirodku robię dołek i wlewam rozrobione
drożdże . Przykrywam ściereczką , niech sobie bidulki w spokoju i cieple rosną . W tym czasie 150 g ( można trochę więcej ) pestek
słonecznika miele miele na
mąkę ( nie na całkiem mialką ,wystarczy raz lub dwa zakręcić ) . Jeśli
drożdże już wyrosły to dodaję resztę
mleka ,
sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe
pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają się . Formuje wałek wkladam do foremki ( forma musi być wysypana
mąką )przykrywam ściereczką ,
daje w cieple miejsce i rośnie . Do pieca wkladam jak ciasto podwoi swoją objętość . Temperatura pieca 250 stopni przez 15-20 minut.
potem z miejszam do 170 stopni ok 30 minut i można
chleb wyjmowac .ŻYCZe SMACZNYCH KROMEK