Wykonanie

Zdarza się, że zostaje Wam stary
chleb i nikt nie chce już go jeść ? Na pewno tak..a można taki
chleb wykorzystać na wiele sposobów..np.można zrobić kotlety, ale ze starego
chleba można zrobić także nowy świeży chlebek..Przepis znalazłam tutaj ...ja zrobiłam z połowy składników, ale podaję według oryginału. No i zdjęcia z efektu końcowego brak..po prostu nie zdążyłam zrobić..1 kg starego
chleba10-15 dag
drożdży1 szkl.
mleka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 kg
mąkiStary namoczyć, odcisnąć z
wody.
Drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem i
cukrem, a gdy podrosną, dodać je do odciśniętego , wsypując przesianą
mąkę i ewentualnie 5 dag
otrąb pszennych. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić w misce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodać
soli, jeszcze raz dokładnie wyrobić i wkładać do natłuszczonych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do około 200°C piekarniku.
