Wykonanie
Ta drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko!
Składniki:40 dag
mąki4 dag
drożdży½ łyżki
cukru½ szklanki
mleka20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek)½ łyżeczki
soliWykonanie:
Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami
wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego
mleka i wsypać
mąkę (tyle aby powstała masa o gęstości kwaśnej
śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą
mąki, dodać
dynię,
mleko,
sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na rumiano.