Wykonanie
Trochę trików piekarniczych przy domowym wypiekaniu
chlebaPrzekopując ostatnio czeluście Wujka Google, natknęłam się na ideę zastosowania do
chleba pomady
wodno-mącznej . Sprawia podobno, że wypiekany chlebek ma błyszczącą i chrupiącą skórkę. Zdecydowałam się pomysł wypróbować i muszę przyznać, że z rewelacyjnym skutkiem!
Chleb smaruje się pomadą już po jego wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu - faktycznie skórka jest bardzo lśniąca i twarda w dotyku. A po rozkrojeniu - niebywale chrupiąca i przesmaczna!Pomada sprawdza się zwłaszcza przy tradycyjnym
chlebie pszennym, w efekcie
daje pieczywko jakby przed chwilą przyniesione z pobliskiej piekarni. Na pewno
będę ją szeroko stosować przy moich
chlebowych ekscesach piekarniczych :)
Składniki na 1 średni bochenek:ROZCZYN:20g świeżych
drożdży150ml
wody - ciepła75ml
mleka - ciepłe1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
mąkiCIASTO
CHLEBOWE:300g
mąki pszennej - u mnie tortowa50g
mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna1 łyżeczka
soliPOMADA DO
CHLEBA:75ml
wody1 łyżeczka
mąki - czubataszczypta
soliZrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać
mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, wkruszyć do niego świeże
drożdże i dodać po łyżeczce
cukry i
mąki jako pożywki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 5-10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią ;)Do dużej miski przesiać przez sito
mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i
chleb lepiej rośnie . Dodać
mąkę pełnoziarnistą,
sól, ciepłą
wodę i rozczyn
drożdżowy.Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto
chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .Wyrośnięte ciasto
chlebowe zbić kilka
razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i oprószonej lekko
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Po wyrośnięciu,
chleb posmarować pomadą. Aby ja przygotować, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie jej składniki, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Gorącą pomadą posmarować napuszony
chleb.Następnie wierzch
chleba ponacinać
ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się
chleb przy pieczeniu; Ja akurat nacięłam dosyć płytko, więc na
chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady,
chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...Gdy chlebek będzie ładnie rumiany, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po przestygnięciu i delektować się pyszną, chrupiącą skórką :)