Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
bułki pszenne. Te najzwyklejsze, najprostsze, ale dla mnie najlepsze. Z tego przepisu piekłam swoje pierwsze
bułki. Wówczas byłam pełna obaw i niepewności, ale bułeczki wyszły idealne. To one ośmieliły mnie do wypiekania domowego
pieczywa :)

Składniki (na 5
bułek):8 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru80 ml ciepłego
mleka1,5 szklanki
mąki typu 550 (szklanka o pojemności 250 ml)około 90 ml letniej
wody3/4 płaskiej łyżeczki
soli10 g rozpuszczonego
masłaWykonanie:Do miski wrzucamy pokruszone
drożdże,
cukier,
mleko i 1 czubatą łyżeczkę
mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Zimą i jesienią za ciepłe miejsce służy mi lekko nagrzany piekarnik. Nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wyłączam go i tam umieszczam miskę z zaczynem.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą
mąkę,
wodę,
sól i ostudzone
masło. Całość wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk (na początku wyrabiania klei się bardzo). Jeśli ciasto jest za luźne, dosypujemy szczyptę
mąki.Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2 godziny. W ciepłym piekarniku wystarczy 1 godzina.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich
bułki. Bułeczki lekko oprószamy
mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tej z piekarnika).Tak przygotowane
bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut.Po tym czasie,
bułki przecinamy drugą stroną noża na pół (prawie do samego
spodu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Bułki pieczemy około 22 minuty (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).Bułeczki studzimy na kratce.Smacznego :)