Wykonanie
Jedzonko to podpatrzyłem u Pauliny z pracy. I od razu wiedziałem, że muszę sam też takie zrobić. Troszkę zmodyfikowałem - jak zawsze :) Ale jedzonko wyszło naprawdę niesamowicie pyszne. A czego do niego potrzebujemy? Przede wszystkim takich wielkich (jak na zdjęciach)
makaronowych muszelek . No i farsz:
szpinakpieczarkiczosnekśmietanapomidory w puszcecebulaprzyprawystarty ser zółtyTeraz potrzebujemy dwóch patelni. Na jednej dusimy
szpinak i posiekane
pieczarki (450 g
mrożonego szpinaku + 150 g
pieczarek), a na drugiej
pomidory w puszce i posiekana
cebulę (u mnie puszka
pomidorów i 2
cebule) . Do
szpinaku dodajemy jeszcze drobno posiekane dwa ząbki
czosnku,
sól i
pieprz. A pod koniec duszenia ze 3-4 łyżki
śmietany. A do
pomidorów z
cebulą sól,
pieprz,
tymianek,
lubczyk i
rozmaryn. Tak żeby
ziołowo było :) Oczywiście nie ma przymusu robienia dwóch farszów. Wystarczy sam
szpinak lub same
pomidory. Ale mi się zamarzyły dwa (tak
między nami to ze
szpinakiem były o wiele lepsze :))Tak więc dusimy to na tych dwóch patelniach dość długo, mi to pewnie około godziny zajęło.
Potem gotujemy
makaronowe muszelki al dente. Musimy pilnować żeby nie były zbyt miekkie, bo nam się rozpadną podczas napychania farszem. Więc jak mamy je już al dente to napychamy naszym farszem, kładziemy na blachę i posypujemy
startym serem.Rozgrzewamy piekarnik, zmniejszamy ogień na zupełnie mały i pieczemy około 25 minut.Proste, ładnie wygląda i niesamowicie smaczne :)