ßßß
Farsz ze szpinaku i pomidorów, przykryty jajeczną pierzynką. Syte, jesienne danie, rozgrzewające, po deszczowym dniu.Tapas (z hiszp . tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii . Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania.
składniki:4 jajkaPrzyprawa Delikatkoncentrat pomidorowy450 g szpinakucebula3 ząbki czosnku150 ml śmietany5 łyżek startego żółtego seraoliwa
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak i czekamy, aż wyparuje woda. Wlewamy koncentrat pomidorowy, gotujemy przez ok 5 min.Śmietanę mieszamy w naczyniu z jajkami, serem i Delikatem. Szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy masą jajeczną. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min, przy 170 stopniach.