Wykonanie
Farsz ze
szpinaku i
pomidorów, przykryty jajeczną pierzynką. Syte, jesienne danie, rozgrzewające, po deszczowym dniu.Tapas (z hiszp . tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do
napojów w barach Hiszpanii . Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania.
składniki:4
jajkaPrzyprawa Delikat
koncentrat pomidorowy450 g
szpinakucebula3 ząbki
czosnku150 ml
śmietany5 łyżek startego
żółtego seraoliwaPokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek, smażymy na rozgrzanej
oliwie. Dodajemy
szpinak i czekamy, aż wyparuje
woda. Wlewamy
koncentrat pomidorowy, gotujemy przez ok 5 min.
Śmietanę mieszamy w naczyniu z
jajkami,
serem i Delikatem.
Szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy masą jajeczną. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min, przy 170 stopniach.