ßßß
Potrzebujesz:mąkęcebulęczosnekszpinak (mrożony, mój miał dodatek -sos śmietanowy)suszone pomidoryser mozzarellaser żółtypieczarkipesto zielone i czerwoneFarsz:Cebulę kroję i podsmażam na rumiano. W tym czasie kroję dwie pieczarki, trochę sera żółtego, ser mozzarella, kilka suszonych pomidorów i czosnek. Kiedy cebula już jest złocista, wrzucam szpinak (ja dałam zamrożony, ale będzie szybciej jak się go wcześniej choć trochę rozmrozi) i dołączone do niego kostki sosu serowego (Hortex), od czasu do czasu mieszając. Kiedy kostki szpinaku na patelni zmienią się w rozmrożoną masę, dodaję to, co pokroiłam, i czekam aż sery puszczą. Na koniec dodaję czubatą łyżeczkę pesto zielonego i taką samą czerwonego. Sól i pieprz, odstawiamy by farsz nieco przestygł.
Ciasto:mąka i woda -zmieszane i "wymacane" na ciasto;) Po prostu. Wałkiem robię cienki placek i nożem wykrawam coś na kształt nierównych okręgów;) Ładuję w to farsz i palcami "zasklepiam" boki ciasta. Gotowe pierogi (opcjonalnie paszteciki) smażę na głębokim tłuszczu.
Popracuję jeszcze nad ciastem, ale co do farszu -muszę to powtórzyć!___A6W dzień 18-ty...Stachu woli umywalkę:
Polecam, Ziuta.