Wykonanie
To połączenie chodziło za mną jak cień i w końcu udało mu się pieścić moje podniebienie! Postanowiłam się zainspirować genialnymi pierogami na
piwie Stefy.
Potrzebujesz:
mąkęcebulęczosnekszpinak (mrożony, mój miał dodatek -sos
śmietanowy)
suszone pomidoryser mozzarellaser żółtypieczarkipesto zielone i czerwoneFarsz:
Cebulę kroję i podsmażam na rumiano. W tym czasie kroję dwie
pieczarki, trochę
sera żółtego,
ser mozzarella, kilka
suszonych pomidorów i
czosnek. Kiedy
cebula już jest złocista, wrzucam
szpinak (ja dałam zamrożony, ale będzie szybciej jak się go wcześniej choć trochę rozmrozi) i dołączone do niego kostki sosu
serowego (Hortex), od czasu do czasu mieszając. Kiedy kostki
szpinaku na patelni zmienią się w rozmrożoną masę, dodaję to, co pokroiłam, i czekam aż
sery puszczą. Na koniec dodaję czubatą łyżeczkę pesto zielonego i taką samą czerwonego.
Sól i
pieprz, odstawiamy by farsz nieco przestygł.
Ciasto:
mąka i
woda -zmieszane i "wymacane" na ciasto;) Po prostu. Wałkiem robię cienki placek i nożem wykrawam coś na kształt nierównych okręgów;) Ładuję w to farsz i palcami "zasklepiam" boki ciasta. Gotowe pierogi (opcjonalnie paszteciki) smażę na głębokim tłuszczu.
Popracuję jeszcze nad
ciastem, ale co do farszu -muszę to powtórzyć!___A6W dzień 18-ty...Stachu woli umywalkę:
Polecam, Ziuta.