Wykonanie
Obiecałam Lulu, że podamy niebawem kilka przepisów, w których jednym z głównych składników będzie
natka z
pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach Bliskiego Wschodu, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Argentyny i Urugwaju, gdzie jest znany pod nazwą chimichurri i podawany głównie do grillowanych
mięs.Chimichurri można też wykorzystać jako marynatę do
mięs.Składniki2 pęczki
natki z
pietruszki (opcjonalnie można dodać też 1 pęczek
mięty lub
kolendry albo 2 łyżki świeżego
oregano)4-6 ząbków
czosnku1-5 małych zielonych
chili lub 1-2 łyżki
płatków chili (ilość zależy od preferencji
smakowych)sok z połowy
cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego
octu winnego)
sól,
pieprz i
cukier do smakuopcjonalnie 2-3 łyżki
oliwyodrobina
wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta*** pęczek to określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić uwagę na konsystencję. Jeśli chcemy uzyskać gęstą pastę, to należy dodać więcej
natki, jeśli natomiast mamy zamiar uzyskać dip do
mięsa lub nachos wystarczy dodać odrobię
wody lub
oliwyPrzygotowanieWszystkie składnik (z wyjątkiem
oliwy) razem zmiksować i ewentualnie doprawić
oliwą.