Wykonanie



Roztarty
goździk w moździerzu, starta laska
cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię.
Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją.Zapraszam!Przepis własny!




SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:- 200 g
masła prosto z lodówki- 300 g
mąki gryczanej- 100 g
mąki krupczatki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2
żółtka prosto z lodówki- 2 łyżki
śmietany 18% prosto z lodówki- opakowanie
przyprawy do piernika- 2 łyżki czubate
kakao- 120 g
cukru brązowegoSzybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut.


MASA SEROWA- 1 kg
sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus- 2
białka- 1
jajo- 200 ml
śmietanki 12%- 1 łyżka
przyprawy do piernika- 150 g
czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli
wodnej- 120 g
margaryny- 120 g
cukru pudruBiałka ubij na sztywno.
Ser zmiksuj blenderem z
margaryną,
żółtkami,
przyprawą do piernika,
śmietanką,
cukrem.Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z
białek.Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj
czekoladę. Wymieszaj delikatnie.


Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie
kakao. Wylej masę
serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę
serową -
czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta.Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C.Pierwsze 10 minut dół + termoobieg.
Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg.Łączny czas pieczenia 65 minut.


Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto
cukrem pudrem!
Dajcie znać co sądzicie?Czy przypadł Wam przepis do gustu?Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę więcej zdjęć!Zapraszam!Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej: Moje wypieki. Wielki powrót. - KLIKWięcej pod: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htm l