ßßß
Raj dla czekoladożerców!!!
Składniki na 2 duże porcję lub 4 mniejsze:100 g gorzkiej czekolady 70%60 g masła + do natłuszczenia foremek60 g cukru brązowego trzcinowego2 jajka + 1 żółtko1 łyżka mąkimożna dodoć łyżeczkę esencji waniliowejcukier puder oraz kakao do posypania
W pierwszym kroku przygotowujemy foremki, które natłuszczamy sporą ilością masła, aby ciasto nie przywarło. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Następnie w misce rozpuszczamy czekoladę w kapieli wodnej i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy aby lekko ostygło. (Rada-woda nie może byc za gorąca i nie może się stykać z miską, ustawiamy na średni ogień)Do drugiej miski dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę jajeczną do czekolady i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie było grudek.
Masę przelewamy do foremek na około 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 12 min.Po upieczeniu przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem oraz kakao, można również dodać krem fresh lub bitą śmietanę. Można również jesć prosto z foremekUdany fondant jest upieczony z zewnątrz i lekko płynny w środku, najlepiej smakuje na ciepło. Niebo w gębie!!!
Zainspirowana zostałam przepisem szefa kuchni Michela Moran.SmacznegoZapraszam na inne słodkości: