Wykonanie

Raj dla czekoladożerców!!!

Składniki na 2 duże porcję lub 4 mniejsze:
100 g
gorzkiej czekolady 70%
60 g
masła + do natłuszczenia foremek
60 g
cukru brązowego trzcinowego
2
jajka + 1
żółtko1 łyżka
mąkimożna dodoć łyżeczkę esencji waniliowej
cukier puder oraz
kakao do posypania


W pierwszym kroku przygotowujemy foremki, które natłuszczamy sporą ilością
masła, aby ciasto nie przywarło. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Następnie w misce rozpuszczamy
czekoladę w kapieli
wodnej i dodajemy
masło, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy aby lekko ostygło. (Rada-
woda nie może byc za gorąca i nie może się stykać z miską, ustawiamy na średni ogień)
Do drugiej miski dodajemy
jajka oraz
cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę jajeczną do
czekolady i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
mąkę i mieszamy trzepaczką aby nie było grudek.

Masę przelewamy do foremek na około 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 12 min.
Po upieczeniu przekładamy na talerze i posypujemy
cukrem pudrem oraz
kakao, można również dodać krem fresh lub
bitą śmietanę. Można również jesć prosto z foremek
Udany fondant jest upieczony z zewnątrz i lekko płynny w środku, najlepiej smakuje na ciepło. Niebo w gębie!!!

Zainspirowana zostałam przepisem szefa kuchni Michela Moran.
Smacznego
Zapraszam na inne słodkości: