ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka w miodzie i podudzia panierowanie - z sezamem!

Skrzydełka w miodzie i podudzia panierowanie - z sezamem!

nazwa

Wykonanie

Ostatni dzień, krótkiego wolnego.
Siedzę w domu i myślę, coby tu dla moich rodziców pracusiów zrobić, żeby nie musieli już dzisiaj stać w kuchni.
Pozbierałam myśli, pozbierałam także składniki...i tak, wyszła mi dosyć ciekawa kompozycja!
Składniki na skrzydełka (4szt.):
4 skrzydełka
3 łyżeczki sosu sojowego
sezam
1-2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
pół łyżeczki imbiru
pieprz, sól
szczypta chili cayene
sos chili słodki - opcjonalnie
szczypiorek do smaku i dekoracji
Mięso umyłam i osuszyłam.
Przygotowałam marynatę mieszając: mód, oliwę, sos sojowy, imbir, chilli i przeciśnięty czosnek przez praskę.
Zamarynowałam skrzydełka i włożyłam je do lodówki na co najmniej 1h. W między czasie podlewałam i przekładałam mięso z jednej strony na drugą - aby sos dotarł w każdy zakamarek.
Składniki na podudzia (5szt.):
5 podudzi
przyprawa do kurczaka złocista
bułka tarta
2 łyżki mleka
1 jajko
oliwa z oliwek
sezam
Podudzia wymieszałam z oliwą i przyprawą złocistą. Również włożyłam do lodówki na co najmniej 1h.
Po upływie tego czasu, podudzia wymieszałam z mlekiem i jajkiem - później je panierując w mieszance bułki tartej z sezamem.
Podudzia jak i skrzydełka, włożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekłam w temp. 200-220 stopni. Przez ok. 50 minut.
Wlałam koniecznie, mój ulubiony sos słodki chilli - według mnie idealny do tego dania!
I tak po upływie należytego czasu, podałam smakowite kąski na stół. Skrzydełka dekorując - szczypiorkiem :)
Tata ostrzegał mnie przez telefon, że jest bardzo głodny - dlatego też, całość podałam z puree ziemniaczanym, sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek.
Teraz zaś, odpoczywam - popijając sok truskawkowy z wkładką!
Źródło:http://kozafit.blogspot.com/2013/08/skrzydeka-w-miodzie-i-podudzia.html