Wykonanie
Ostatni dzień, krótkiego wolnego.
Siedzę w domu i myślę, coby tu dla moich rodziców pracusiów zrobić, żeby nie musieli już dzisiaj stać w kuchni.Pozbierałam myśli, pozbierałam także składniki...i tak, wyszła mi dosyć ciekawa kompozycja!
Składniki na skrzydełka (4szt.):4 skrzydełka3 łyżeczki
sosu sojowegosezam1-2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
oliwypół łyżeczki
imbirupieprz,
sólszczypta
chili cayenesos
chili słodki - opcjonalnie
szczypiorek do smaku i dekoracji
Mięso umyłam i osuszyłam.Przygotowałam marynatę mieszając: mód,
oliwę,
sos sojowy,
imbir,
chilli i przeciśnięty
czosnek przez praskę.
Zamarynowałam skrzydełka i włożyłam je do lodówki na co najmniej 1h. W
między czasie podlewałam i przekładałam
mięso z jednej strony na drugą - aby sos dotarł w każdy zakamarek.
Składniki na podudzia (5szt.):5 podudzi
przyprawa do kurczaka złocistabułka tarta2 łyżki
mleka1
jajkooliwa z oliweksezamPodudzia wymieszałam z
oliwą i
przyprawą złocistą. Również włożyłam do lodówki na co najmniej 1h.
Po upływie tego czasu, podudzia wymieszałam z
mlekiem i
jajkiem - później je panierując w mieszance
bułki tartej z
sezamem.
Podudzia jak i skrzydełka, włożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekłam w temp. 200-220 stopni. Przez ok. 50 minut.
Wlałam koniecznie, mój ulubiony sos słodki
chilli - według mnie idealny do tego dania!
I tak po upływie należytego czasu, podałam smakowite kąski na stół. Skrzydełka dekorując -
szczypiorkiem :)
Tata ostrzegał mnie przez telefon, że jest bardzo głodny - dlatego też, całość podałam z puree ziemniaczanym,
sałatką z
pomidorów,
cebuli i
oliwy z oliwek.
Teraz zaś, odpoczywam - popijając
sok truskawkowy z wkładką!