ßßß
Składniki na skrzydełka (4szt.):4 skrzydełka3 łyżeczki sosu sojowegosezam1-2 łyżki miodu2 ząbki czosnku2 łyżeczki oliwypół łyżeczki imbirupieprz, sólszczypta chili cayenesos chili słodki - opcjonalnieszczypiorek do smaku i dekoracji

Mięso umyłam i osuszyłam.Przygotowałam marynatę mieszając: mód, oliwę, sos sojowy, imbir, chilli i przeciśnięty czosnek przez praskę.
Zamarynowałam skrzydełka i włożyłam je do lodówki na co najmniej 1h. W między czasie podlewałam i przekładałam mięso z jednej strony na drugą - aby sos dotarł w każdy zakamarek.
Składniki na podudzia (5szt.):5 podudziprzyprawa do kurczaka złocistabułka tarta2 łyżki mleka1 jajkooliwa z oliweksezamPodudzia wymieszałam z oliwą i przyprawą złocistą. Również włożyłam do lodówki na co najmniej 1h.
Po upływie tego czasu, podudzia wymieszałam z mlekiem i jajkiem - później je panierując w mieszance bułki tartej z sezamem.
Podudzia jak i skrzydełka, włożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekłam w temp. 200-220 stopni. Przez ok. 50 minut.
Wlałam koniecznie, mój ulubiony sos słodki chilli - według mnie idealny do tego dania!
I tak po upływie należytego czasu, podałam smakowite kąski na stół. Skrzydełka dekorując - szczypiorkiem :)

Tata ostrzegał mnie przez telefon, że jest bardzo głodny - dlatego też, całość podałam z puree ziemniaczanym, sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek.
Teraz zaś, odpoczywam - popijając sok truskawkowy z wkładką!