Wykonanie
Lubicie
jajko sadzone podane ze
szpinakiem ? Ja też :)Dziś więc wariacja na ten temat: zapiekanka z
ryżu i
szpinaku, ze słodką
marchewką i
jajkiem. Użyłam gotowej, rewelacyjnej mieszanki z firmy SYS, której produkty jak zawsze Wam z
serca polecam :)
Składniki na 2 osoby:1 torebka
ryżu ze
szpinakiem ze sklepu SYS2
marchewki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
miodu2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki masła+ do posmarowania formy150 g. tartego
żółtego sera2
jajkaszczypiorekchili w płatkach
sól,
pieprz do smaku
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie:Gotuję
ryż ze
szpinakiem wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy
ryż jest miękki, a
woda się wchłonie w trakcie gotowania, dodaję do niego łyżkę
masła i połowę
startego sera, doprawiam
solą i
pieprzem. Odstawiam.
Marchewki kroję w plastry, wrzucam do rondla z pozostałym
masłem i podsmażam 5 minut, po czym dolewam
sos sojowy i
miód, dodaję posiekany
czosnek, przykrywam i duszę 10 minut.Naczynie do zapiekania smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą, wykładam
ryż, na niego
marchewkę i pozostały
starty ser. Robię dwa wgłębienia na
jajka. Wstawiam naczynie do piekarnika na 20 minut (230 stopni), po tym czasie wbijam
jajka, posypuję je lekko
chili w płatkach i piekę jeszcze do ścięcia się
białek. Zapiekankę podaję posypaną
szczypiorkiem.Przepis autorski.