Wykonanie
Kochamy z mężem
gruszki tak samo jak
czekoladę.
Gruszki kochają
czekoladę a
czekolada gruszki;)))Dla nas to idealne połączenie.A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.Składniki;250 g
cukru,250 g roztopionego
masła,200 g
mąki tortowej,50 g pełnoziarnistej
maki,1/2 opakowania
proszku do pieczenia,100 g zmielonych
migdałów,2 łyżeczki
przyprawy do piernika,1 łyżeczka mielonego
cynamonu,szczypta
gałki muszkatołowej,50 g orzeszków,100 g
gorzkiej czekolady,3
jajka,2
gruszko pokrojone w kostkęPolewa;300 ml kwaśnej
śmietany,100g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekoladyWykonanie;
Cukier mieszamy z dwoma rodzajami
maki,
proszkiem do pieczenia, mielonymi
migdałami i
przyprawami.
Orzechy mieszamy z
migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną
czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione
masło z
jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy
gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę.
Czekoladę i
śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)