ßßß
Jest zimno. Jak dla mnie - za zimno. A czy może być coś lepszego na jesienne chłody niż pyszne, mocno kakaowe ciasto? Wilgotne, ciężkie, do tego słodkie gruszki i nuta cynamonu. I zawieja za oknem przestaje przeszkadzać ;)DWUWARSTWOWE CIASTO CZEKOLADOWO-GRUSZKOWESkładniki (na formę o średnicy 23cm):175g masła150g cukru3 jajka175g mąki50g kakaołyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:3 gruszki50g cukruczubata łyżeczka cynamonuGruszki pokroić w cząstki i wykroić ciasta nasienne. Masło utrzeć ze 150g cukru, następnie wciąż miksując dodawać kolejno jajka. Kakao, mąkę i proszek od pieczenia przesiać i wymieszać, następnie stopniowo dodawać do masy maślanej, za każdym razem dokładnie mieszając (ciasto będzie bardzo gęste i tak powinno być :)). Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, przykryć połową gruszek, następnie pokryć pozostałym ciastem, resztą gruszek posypać 50g cukru z cynamonem. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 40 minut.
Przepis dodaję do akcji: