Wykonanie
Jest zimno. Jak dla mnie - za zimno. A czy może być coś lepszego na jesienne chłody niż pyszne, mocno
kakaowe ciasto? Wilgotne, ciężkie, do tego słodkie
gruszki i nuta
cynamonu. I zawieja za oknem przestaje przeszkadzać ;)DWUWARSTWOWE CIASTO
CZEKOLADOWO-
GRUSZKOWESkładniki (na formę o średnicy 23cm):175g
masła150g
cukru3
jajka175g
mąki50g
kakaołyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:3
gruszki50g
cukruczubata łyżeczka
cynamonuGruszki pokroić w cząstki i wykroić ciasta nasienne.
Masło utrzeć ze 150g
cukru, następnie wciąż miksując dodawać kolejno
jajka.
Kakao,
mąkę i proszek od pieczenia przesiać i wymieszać, następnie stopniowo dodawać do masy
maślanej, za każdym razem dokładnie mieszając (ciasto będzie bardzo gęste i tak powinno być :)). Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką formy, przykryć połową
gruszek, następnie pokryć pozostałym
ciastem, resztą
gruszek posypać 50g
cukru z
cynamonem. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 40 minut.
Przepis dodaję do akcji: