Wykonanie

Idealne, gdy goście w drodze, a ja mam dosłownie 5 minut na przygotowanie czegoś słodkiego. Co prawda każde muffiny przygotowuje się ekspresowo, a podstawowe składniki potrzebne do ich przyrządzenia znajdują się zapewne w większości kuchennych szafek . Jednakże to właśnie muffiny
czekoladowe uważam za najbezpieczniejsze do zaserwowania każdemu- bo czy znacie kogoś, kto nie lubiłby czekolady?Składniki (na 12 dużych muffin):0,5 szklanki oleju/ roztopionego
masła400 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego2
jajka, rozkłócone1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
płatków owsianych*4 łyżki
kakao1 łyżka
cukru waniliowego/0,5 łyżeczki
cynamonu100 g ulubionej ciemnej
czekolady, posiekanejWykonanie:W większej misce umieścić składniki suche, w mniejszej mokre. Do suchych składników wlać mokre- wymieszać krótko, niedbale.Ciasto umieścić w formie do pieczenia muffin, zapełniając 3/4 każdej papilotki i piec 20-25 min. w 180 stopniach, do tzw. 'suchego patyczka'.*
płatki owsiane można pominąć i dodać po prostu 2 szklanki
mąkiSmacznego!
