Wykonanie
Hej!Dzisiaj zaprezentuje Wam przepis na
sałatkę, która w te Święta królowała u mnie na
stole. Podobną
sałatkę próbowałam jakiś czas temu u koleżanek. Określenie "podobna" ma tutaj znaczenie, ponieważ co nieco zmieniłam i trochę dodałam od siebie, dlatego postanowiłam umieścić tutaj ten przepis.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:1
pierś z kurczaka70g
kaszy kuskus2
czerwone papryki1 duży świeży
ogórek1
czerwona cebulaDO WYKONANIA SOSU POTRZEBA:4 łyżki stołowe
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 łyżka
ketchupupieprz ziołowy i naturalny
sólMojej sałatki wyszło sporo, w końcu robiłam ją na Święta. Na jedną średniej wielkości salaterkę wystarczy dać połowę składników.WYKONANIE ORAZ CENNE WSKAZÓWKI:
Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę. Przyprawiamy go sporą ilością przypraw (
sól,
pieprz,
oregano,
zioła prowansalskie, na które składa się m.in.
rozmaryn,
bazylia, cząber oraz
tymianek). Podczas przyprawiania nie żałujmy
ziół - wspomagają one trawienie, niektóre nawet redukują tkankę tłuszczową oraz zmniejszają stres. Do
kurczaka dodajemy 2-3 łyżki
oleju i marynujemy go co najmniej przez kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej). Po upływie tego czasu
mięso smażymy na złoty kolor lub dusimy. Następnie kroimy wszystkie warzywa w drobną, równą kostkę.Przygotowanie
kaszy kuskus jest bardzo proste.Odmierzoną ilość wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na 5 minut. W czasie, gdy
kuskus pęcznieje możemy zrobić sos (łącząc ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki potrzebne do jego wykonania).
Kaszę przekładamy do miski z
kurczakiem i warzywami, następnie zalewamy sosem, całość mieszamy.
Sałatka gotowa :)SMACZNEGO!