Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji) na ciasto:- 2
jaja (ok. 120 g),- 1 puszka
białej fasoli konserwowej (ok. 170 g),- pół opakowania
jogurtu naturalnego (ok. 90 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- pół szklanki
cukru (ok. 100 g),- 2 łyżki
kakao (ok. 20 g), na krem:- 300 g naturalnego
chudego serka,- 1 łyżka
cukru pudru (ok. 10 g),- 1 łyżka agaru,- ziarenka
laski wanilii. na polewę:- 3 kostki
gorzkiej czekolady (ok. 15 g).- 3 łyżki
mleka (ok. 15 ml ),- łyżka
migdałów prażonych (ok. 15 g).Sposób przygotowania:1. Opłukujemy
fasolę i blendujemy.2. Ubijamy
żółtka z
cukrem.3.
Białka ubijamy na sztywną pianę.4. Mieszamy
fasolę z
jogurtem,
kakao,
proszkiem do pieczenia i ubitymi
żółtkami.5. Całość delikatnie mieszamy z ubitą pianą.6. Pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 40 min7. Przygotowujemy krem: mieszamy
serek z
cukrem pudrem, agarem i ziarenkami
laski wanilii.8. Przygotowujemy polewę: roztapiamy w kąpieli
wodnej czekoladę połączoną z
mlekiem.9. Przestudzone ciasto przekładamy kremem, polewamy
polewą czekoladową, posypujemy
migdałami i wstawiamy do lodówki na ok. 3 h.

Tort jest bogaty w:- witaminę B 1 (pochodzącą z
fasoli), która działa przeciwdepresyjnie,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
fasoli), który zmniejsza poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- magnez (pochodzący z
kakao i
migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 156 , 81 kcal
Białko: 11,14 gTłuszcze: 4 , 35 gWęglowodany: 18 , 97 gBłonnik pokarmowy : 0 , 94 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza