Wykonanie
Do tej
pory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak.

2
piersi z kurczaka3
łodygi selera naciowego1 puszka
czerwonej fasolki2
marchewki2
cebule2 szklanki rosołu1/2 szklanki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
bazylii1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
ziół prowansalskich2
liście laurowesól,
pieprz2 łyżki
oliwyPiersi kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć i odstawić.
Seler naciowy pokroić w dużą kostkę,
marchewkę w słupki,
cebulę w kostkę,
fasolkę przelać zimną
woda i odsączyć na sicie.
Oliwę rozgrzać, dodać
cebulę,
marchew i
seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając.Dodać
piersi z kurczaka, pozostałe
przyprawy i smażyć ok. 15 minut.Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać
przecier pomidorowy,
fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.Podawać z
pieczywem.