Wykonanie

Składniki (na 2 bardzo głodne osoby)podwójna
pierś z kurczaka (lub 2 pojedyncze filety)150 g
pieczarekśrednia
cebula2 łyżki
koncentratu pomidorowegokulka
sera mozzarellasól,
pieprz,
tymianek4 łyżki
oliwyPierś myjemy, kroimy na pół, aby powstały dwa pojedyncze filety. Następnie kroimy je wzdłuż, aby powstały cztery cienkie kotlety. Można je trochę rozbić, ale nie jest to konieczne.
Mięso solimy i obsypujemy
pieprzem i
tymiankiem. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i pozwalamy mu odpocząć.
Pieczarki czyścimy i kroimy na cienkie plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy
mięso, rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
pieczarki, solimy i dusimy je do odparowania wszelkich
soków.
Ser mozzarella ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Mięso, które "czeka" w naczyniu żaroodpornym smarujemy cienko
koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku układamy
pieczarki i posypujemy
serem mozzarella.Wkładamy (bez przykrycia) do rozgrzanego piekarnika do 200 st na 15-20 minut.Takie
mięsko dobrze smakuje w towarzystwie
ryżu lub
kaszy kuskus. U mnie wersja z pieczonym
pasternakiem - przepis znajdziecie TUTAJSmacznego!