Wykonanie
Bardzo zaintrygował mnie sos
fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą
smakową.
Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos
fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków.

Kluski
dyniowe:400 g miąższu z dyni hokkaido lub piżmowej1
serek śmietankowy Apetina Indiaokoło 1 szklanki
mąki pszennejsól,
pieprz,
imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczkiziarenka
kardamonu z jednego strączkaSos
fistaszkowy:1 szklanka
orzeszków ziemnych bez
soli2 łyżki
masła1
cebula1 szklanka
śmietany 30%sól,
pieprzDynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać
serek,
przyprawy i tyle
mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk. Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam) lub formować rękoma i wkładać do gotującej
wody z odrobiną
soli. Gotować 5 minut.Orzeszki zmielić dwukrotnie. Na
maśle podsmażyć poszatkowaną
cebulę, dodać zmielone
orzechy, zalać 1 szklanką
wody i gotować 5 minut. Na samym końcu dodać
śmietanę i
przyprawy.Gotowe kluski podawać z sosem
fistaszkowy.