Wykonanie
Rurki z kremem to dzisiejsza propozycja do popołudniowej
kawy. Rurki są delikatnie kruche i wypełnione prostym i szybkim w wykonaniu kremem z
serka mascarpone i
śmietanki.Gorąco polecam!!

Rurki z krememCiasto:2,5 szklanki
mąki pszennej200 g
masła1 szklanka
śmietany 18%szczypta
soliKrem:200 ml
śmietanki 30%200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruPodane składniki zagnieść i krótko wyrobić.Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na paski szerokości 2 , 5 cm i długości 25 cm.Paski ciasta nawijać na rurki do pieczenia, z jednej strony rurki obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Rurki piec w temp. 200°C do lekkiego przyrumienienia.Rurki zdjąć z foremek i nawinąć kolejne do wyczerpania ciasta.
Śmietankę,
serek mascarpone i
cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu.Kremem napełnić rurki bezpośrednio przed podaniem aby ciasto nie naciągnęło
wody z kremu – dzięki temu rurki będą kruche.Smacznego!!

