Wykonanie
Quiche (czytaj kisz), czyli wytrawna
tarta, gdzie nadzienie, w tym przypadku
szpinakowe jest zalewane
śmietanowo –jajeczną masą. Różnica
między quiche a tartą jest pokrótce taka, że
tarta może
mieć nadzienie słodkie bądź wytrawne, a quiche zawsze wytrawne.Świetna na przekąskę, a nawet danie główne lub kolację …smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:450 g
mrożonego szpinaku w liściach250 g
sera feta250
śmietany kremówki 30%3
jajka1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzugarść
fistaszkówWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru
wody.
Fistaszki siekamy na mniejsze części. Do miski wbijmy
jajka i wlewamy
śmietanę, całość roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej. Do mieszaniny dodajemy
szpinak, rozkruszony
ser feta,
fistaszki i
pieprz. Mieszamy i wylewamy na upieczone spód z kruchego ciasta. Quiche wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło, chociaż zimna równie dobrze smakuje.Smacznego!

