Wykonanie
Wiosenna
tarta ze
szpinakiem, wyrazistym
serem rokpol i aromatycznymi
suszonymi pomidorami. Polecam, jako przystawkę na imprezę, przekąskę do lampki
wina.
Tarta świetne sprawdzi się również, jako danie obiadowe.




Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:1 opakowanie
mrożonego szpinaku250 g
sera pleśniowego (rokpol)8-10
suszonych pomidorów1 szklanki
śmietany kremówki2
jajka1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu10
pomidorków koktajlowychWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:
Szpinak rozmrażamy.
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do większej miski wbijmy
jajka i wlewamy
śmietanę, całość rozbełtujemy za pomocą rózgi kuchennej. Do mieszaniny dodajemy
szpinak, rozkruszony
ser pleśniowy,
suszone pomidory i
pieprz. Mieszamy i wylewamy na upieczone spód z kruchego ciasta. Na wierzch układamy połówki
pomidorków koktajlowych. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło, chociaż zimna równie dobrze smakuje.Smacznego!