Wykonanie
Prosta i niedroga - ze składników, które zazwyczaj są pod ręką.Składniki-250 g
mąki pszennej-150 g
masła-4
jajka-szczypta
soli i
pieprzu-1
brokuł-1
kalafior-2
pomidory (lub krojone w puszce)-10 ml
oliwy-50 g
jogurtu, najlepiej typu greckiego-150 ml
śmietanki 30%-100 g
sera pleśniowego-
gałka muszkatołowaPrzygotowanie
Mąkę, 2
jajka,
masło wraz ze szczyptą
soli i
pieprzu zagnieść na ciasto. Wylepić nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać i podpiec ok 10 minut w 180 st.
Brokuł i
kalafior umyć, podzielić na różyczki. Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły.2
jaja zmiksować ze
śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą.
Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st.Przygotować sos.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać z
jogurtem greckim i doprawić do smaku według uznania.Gotową tartę podzielić na porcje i podawać z sosem.


Smacznego :-)