ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam Wam bardzo prosty sposób na wytrawną tarę ze szpinakiem. Danie jest bardzo smaczne i efektowne mimo niewielkiego nakładu pracy:)
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu
2-3 łyżki wody
szczypta soli
Składniki zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 28cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C na około 20min.
Wnętrze tarty:
1 szklanka śmietany 30%
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
ząbek czosnku- przeciśniętego przez praskę
100g sera brie lub innego pleśniowego - pokrojonego w kostkę
5-6 pomidorów suszonych z oleju - pokrojone w paski
około 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (brykiet)
Wymieszać śmietanę z jajkami i mąką. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na upieczony spód tarty ułożyć pomidory suszone pokrojone w paski, ser i szpinak. Zalać śmietanową mieszanką.
Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Mrożony szpinak podczas pieczenia można "rozmącić" widelcem.
Podać najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego. Przygotować go mieszając 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie i sól.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2016/03/tarta-ze-szpinakiem-serem-plesniowym-i.html