Dziś polecam Wam bardzo prosty sposób na wytrawną tarę ze szpinakiem. Danie jest bardzo smaczne i efektowne mimo niewielkiego nakładu pracy:)Składniki na ciasto:250g mąki pszennej125g masła1 łyżka śmietany lub jogurtu2-3 łyżki wodyszczypta soliSkładniki zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 28cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C na około 20min.Wnętrze tarty:1 szklanka śmietany 30%2 jajka1 łyżka mąki pszennejsól, pieprzząbek czosnku- przeciśniętego przez praskę100g sera brie lub innego pleśniowego - pokrojonego w kostkę5-6 pomidorów suszonych z oleju - pokrojone w paskiokoło 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (brykiet)Wymieszać śmietanę z jajkami i mąką. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na upieczony spód tarty ułożyć pomidory suszone pokrojone w paski, ser i szpinak. Zalać śmietanową mieszanką.Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Mrożony szpinak podczas pieczenia można "rozmącić" widelcem.Podać najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego. Przygotować go mieszając 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie i sól.Smacznego:)