Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 250g
mąki pszennej- 125g
masła-
sól- ok. 4 łyżek zimnej
wody-
białko do smarowania*na farsz- ok. 800g
mrożonego szpinaku w liściach- 250g
sera ricotta- 2
jajka- 200ml
śmietany 30%-
sól i
pieprz*dodatkowo-
jajka przepiórczeSposób przygotowania:1. Do miski wsypujemy
mąkę, odrobinę
soli, dodajemy pokrojone
masło i
wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.2.
Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru
wody, następnie mieszamy z
serem,
jajkami,
śmietaną, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Foremki na tarty (lub jedną dużą formę) smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym
białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy
szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.4. Tarty wyciągamy z pieca i na środku kładziemy po jednym surowym
jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż
jajka się zetną.
