Wykonanie
I kolejna zupa jako propozycja na Ziemniaczany Tydzień, zorganizowany przyz Olgę Smile. Tym razem coś bardziej niecodziennego i oryginalnego. Kartoflanka z
czosnkiem i
miętą . Pyszna, z
ostrym akcentem
czosnku, złagodzona
śmietaną i orzeźwiona
miętą. Świetna propozycja dla kogoś, kto lubi od czasu do czasu zjeść inaczej niż zwykle. Przepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować".
600 g
ziemniaków1 porcja
włoszczyzny1/2 szklanki słodkiej
śmietanki1
cebula(100g)3 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki posiekanej świeżej
mięty lub 1 łyżeczka suszonej
sól i
pieprzWłoszczyznę czyścimy, myjemy, zalewamy 6 szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości(ok 30 min) i wyjmujemy z
wywaru.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze 15 min.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsamżamy na
maśle, oprószamy
mąką, wkładamy do zupy i zagotowujemy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy
solą i
pieprzem, zabielamy
śmietaną i posypujemy
miętą.