ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z czosnkiem i miętą

Kartoflanka z czosnkiem i miętą

nazwa

Wykonanie

I kolejna zupa jako propozycja na Ziemniaczany Tydzień, zorganizowany przyz Olgę Smile. Tym razem coś bardziej niecodziennego i oryginalnego. Kartoflanka z czosnkiem i miętą . Pyszna, z ostrym akcentem czosnku, złagodzona śmietaną i orzeźwiona miętą. Świetna propozycja dla kogoś, kto lubi od czasu do czasu zjeść inaczej niż zwykle. Przepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować".
600 g ziemniaków
1 porcja włoszczyzny
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 cebula(100g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
sól i pieprz
Włoszczyznę czyścimy, myjemy, zalewamy 6 szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości(ok 30 min) i wyjmujemy z wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze 15 min. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsamżamy na maśle, oprószamy mąką, wkładamy do zupy i zagotowujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i posypujemy miętą.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/kartoflanka-z-czosnkiem-i-mit.html