Wykonanie
Nie jestem zwolenniczką
rybnych zapiekanek,
powiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg
dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością
ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję mi się, że grzecznościowo nie udawali swego zachwytu.

Dla 5 osób1 kg
dorsza1
bakłażan1 średnia
cukinia1
cebula5
ziemniaków330 ml słodkiej
śmietany2
jajka15 cm
porasól,
pieprz,
słodka papryka,
przyprawa do ziemniaków i do ryb
olej do smażenia
Dorsza dokładnie umyć i wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugotować w osolonej wodzie.
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
Bakłażana i
cukinię również pokroić w plastry, przyprawić
solą,
pieprzem,
słodką papryką a następnie obsmażyć z obu stron na półmiękko.
Cebulę i
pora pokroić i usmażyć do miękkości.
Jajka roztrzepać i dodać do
śmietany, przyprawić
solą i
pieprzem i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia masy.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę
ziemniaków, posypać je
przyprawą do ziemniaków, na to warstwa
cukinii, warstwa
bakłażana, pokruszony
dorsz, którego należy posypać
przyprawą do ryb i na końcu
cebula z
porem, następnie znowu
ziemniaki itd. Na samym końcu całość zalać
śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym w 170 stopniach przez około 25 minut.