ßßß
Potrzebujemy:naleśniki (20szt):- 1l mleka,- 2 żółtka,- 4 łyżki oleju,- 4 płaskie łyżki cukru,- szczypta soli,- mąka,nadzienie:- ok. 600g twarogu półtłustego (w kostce, z Jasienicy),- 1 żółtko,- kilka kropel soku z cytryny,- 4 płaskie łyżki cukru,- 1 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii,- 1 łyżka jogurtu naturalnego (z tych 2 co nam są potrzebne na wierzch),wierzch:- 2 duże jogurty naturalne,- 4 łyżeczki cukru pudru,- 1 jajko,- 1 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii,- wiórki kokosowe,- płatki migdałowe,- masło.Wszystkie składniki na naleśniki (prócz mąki) połączyć ze sobą. Dodać ok 15 łyżek przesianej mąki pszennej i połączyć. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki, jeśli wyjdzie nam zbyt gęste dodać wody. Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej gęstej śmietany. Patelnię rozgrzać z odrobiną tłuszczu (tylko pod pierwszy naleśnik, potem olej mamy w cieście), ja użyłam oleju kokosowego i smażyć naleśniki.W międzyczasie przygotować nadzienie. Twaróg rozdrobnić, dodać cukier, żółtko, skropić sokiem z cytryny, dodać ekstrakt z wanilii oraz jogurt naturalny i razem wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Naleśniki smarować nie za grubo serem (ja smarowałam 2/3 naleśniki, a 1/3 zostawiałam nieposmarowaną), zwinąć w rulon - od strony posmarowanej, w stronę nieposmarowaną, i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Kiedy wszystko gotowe przygotować polewę na wierzch. W misce umieścić dwa jogurty naturalne, dodać jajko, cukier puder, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Polać naleśniki. Na wierzchu umieścić cieniutkie plasterki masła. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Zapiekać ok 30min w 200st.