Wykonanie
Moja Siostra tak nazywa tą zupę, a przepis pochodzi od jej Teściowej. Zupa jest pyszna, z
kurczakiem, dietetyczna. U nas zastępuje np. kolację, w ten sposób mamy zdrowy, wspaniały i lekki posiłek. Polecam ją Wam gorąco!
Zupę można wykonać na trzy sposoby - przy użyciu
kostki rosołowej (wersja szybka), mając wcześniej ugotowany
bulion lub gotując
bulion od razu na
piersi z kurczaka, którą i tak potrzebujemy ugotowaną do zupy. Ja miałam ugotowany wcześniej
bulion.Potrzebujemy (składniki na duży garnek zupy):
bulion (u mnie sporo - na cały duży garnek zupy)2 podwójne
piersi z kurczaka2
papryki czerwone1
cukinię2 łyżki
oliwy z oliwek2
cebule (małe)1
pomidora2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oreganosól,
pieprzPierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż
zrobi się cały bielusieńki. Do dużego garnka wlewamy
bulion i dokładamy ugotowanego
kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki ok. 2 cm długości,
cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy
cebulę, następnie
paprykę, a na koniec dodajemy
pomidora pokrojonego w kostkę i
cukinię. Dusimy na małym ogniu aż
papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i przekładamy wszystko do
bulionu. Zupę gotujemy jeszcze 15-20 minut, dodajemy
oregano ( dwie płaskie łyżki). Smacznego!