ßßß
Zupę można wykonać na trzy sposoby - przy użyciu kostki rosołowej (wersja szybka), mając wcześniej ugotowany bulion lub gotując bulion od razu na piersi z kurczaka, którą i tak potrzebujemy ugotowaną do zupy. Ja miałam ugotowany wcześniej bulion.Potrzebujemy (składniki na duży garnek zupy):bulion (u mnie sporo - na cały duży garnek zupy)2 podwójne piersi z kurczaka2 papryki czerwone1 cukinię2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule (małe)1 pomidora2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki oreganosól, pieprzPierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zrobi się cały bielusieńki. Do dużego garnka wlewamy bulion i dokładamy ugotowanego kurczaka. Gotujemy na małym ogniu. Paprykę kroimy w cienkie paseczki ok. 2 cm długości, cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie paprykę, a na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i cukinię. Dusimy na małym ogniu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i przekładamy wszystko do bulionu. Zupę gotujemy jeszcze 15-20 minut, dodajemy oregano ( dwie płaskie łyżki). Smacznego!