ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Moja Siostra tak nazywa tą zupę, a przepis pochodzi od jej Teściowej. Zupa jest pyszna, z kurczakiem, dietetyczna. U nas zastępuje np. kolację, w ten sposób mamy zdrowy, wspaniały i lekki posiłek. Polecam ją Wam gorąco!
Zupę można wykonać na trzy sposoby - przy użyciu kostki rosołowej (wersja szybka), mając wcześniej ugotowany bulion lub gotując bulion od razu na piersi z kurczaka, którą i tak potrzebujemy ugotowaną do zupy. Ja miałam ugotowany wcześniej bulion.
Potrzebujemy (składniki na duży garnek zupy):
bulion (u mnie sporo - na cały duży garnek zupy)
2 podwójne piersi z kurczaka
2 papryki czerwone
1 cukinię
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule (małe)
1 pomidora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano
sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zrobi się cały bielusieńki. Do dużego garnka wlewamy bulion i dokładamy ugotowanego kurczaka. Gotujemy na małym ogniu. Paprykę kroimy w cienkie paseczki ok. 2 cm długości, cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie paprykę, a na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i cukinię. Dusimy na małym ogniu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i przekładamy wszystko do bulionu. Zupę gotujemy jeszcze 15-20 minut, dodajemy oregano ( dwie płaskie łyżki). Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/06/dietetyczna-zupa-srodziemnomorska-pyszna.html