Wykonanie
Winny czy nie
winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę
białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z
ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)
Ilość porcji – 3-4 ( w zależności od apetytu )Czas wykonania – 45-50 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:podwójny
filet z kurczaka1 duża lub 2 małe
cukinie1
papryka czerwona1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku240 g
pomidorów ( mogą być z puszki krojone)¼ szklanki
białego wina (półwytrawne)1 szklanka
bulionu drobiowego lub warzywnego½ łyżeczki
słodkiej papryki w proszku lub ostrej jeśli chcemy nadać gulaszowi pikanterii3 łyżki
oliwy z oliweksólpieprz2 gałązki świeżego
tymianku1 gałązka świeżego
oreganoSposób wykonania:filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
mięso przekładamy do miseczki, dodajemy
oliwę,
czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę
soli i
paprykę w proszku, mieszamy delikatnie i odstawiamy na 15 min. do lodówki w tym czasie kroimy
cebulę w piórka , świeże
pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub po prostu otwieramy puszkę, oczyszczamy
paprykę z gniazd nasiennych i kroimy w paski lub kostkę wg uznania
cukinię przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z nasion , płuczemy i kroimy w kostkę na rozgrzaną, dużą patelnie lub do garnka o grubym dnie wrzucamy zamarynowane
mięso, podsmażamy około 3 min. mieszając, następnie dodajemy
cebulę, smażymy 3 min, dodajemy pokrojoną
paprykę i mieszając od czasu do czasu smażymy, po 5 min. dodajemy
cukinię, następnie dodajemy
wino a po 2 min. wrzucamy
pomidory, gałązki
ziół do smaku, podlewamy
bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 min. pod koniec duszenia doprawiamy
pieprzem i
solą