Wykonanie
Składniki:» czerwone
buraki ok 1 kg (waga przed obraniem na około 3l
wody),»
marchewka 2 szt,»
korzeń pietruszki 1 szt,»
cebula 1 szt,» ząbek
czosnku 1 szt,» 2 łyżeczki
soli,» duża szczypta
pieprzu,» 1 łyżeczka
vegety,»
ziele angielskie 3 szt,»
liść laurowy 2 szt,» szczypta suszonej
bazylii,» szczypta
oregano,» 2-3 łyżki
octu.1. Obieram i myję
buraczki.
2. Dodaję obrane:
marchewki,
pietruszkę,
cebulę i
czosnek. Zalewam wszystko zimną
wodą.
3. Dodaję
przyprawy:
sól,
pieprz,
vegetę,
ziele angielskie,
liść laurowy,
bazylię i
oregano.
4. Gotuję wszystko nie dłużej niż 10 minut od momentu kiedy
woda zacznie wrzeć.
5. Wyłączam kuchenkę i zostawiam na niej barszcz do następnego dnia.6. Następnego dnia próbuję jeszcze zimny barszcz i ewentualnie doprawiam
solą lub
pieprzem a następnie dodaję 2-3 łyżki
octu. Po dodaniu każdej łyżki mieszam dokładnie i degustuję.Barszcz należy odstawić na noc, aby
buraczki wypuściły sok.Ważne jest aby przy odgrzewaniu barszczu nie zagotować go ponownie, gdyż zmieni kolor na brązowy.Barszcz czerwony można podawać z
ziemniakami, uszkami, lub pierogami (ja
jadłam z pierogami z
mięsem, z
kapustą i
grzybami, z
pieczarkami i ruskimi).Smacznego!