Wykonanie
Nieustannie szukam nowych pomysłów na
rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej
śmietanki (której Ty możesz użyć), dziś jednak wybieram
jogurt naturalny. Potrawy z nim są lżejsze, choć nadaje im zupełnie innego charakteru.Tym razem wybrałam
dorsza atlantyckiego, a do sosu dodałam białą część
pora,
cebulkę i
koperek.
Rybę po prostu lekko doprawiłam i usmażyłam, ale świetnie smakuje również upieczona w piekarniku - podaję w przepisie obie opcje. Tym razem podałam ją z
ziemniakami, ale polecam do tego dania również
brązowy ryż (jest dużo zdrowszy od białego!).A jeśli lubicie
pora tak, jak ja, polecam też przepis na dip
jogurtowy z
porem w roli głównej. Również nada się do
ryby, ale także do sałatek lub kanapek.Porcje: ok. 3Stopień trudności: średnieSkładniki:- 475 gramów
fileta z dorsza atlantyckiego*- 1
por (biała część)- 1 nieduża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 kubeczek
jogurtu naturalnego (250 gramów)-
sól-
pieprz-
pieprz młotkowany z
kolendrą-
zioła dalmatyńskie (lub inne ulubione, np.
tymianek lub prowansalskie)- szczypta
pieprzu cayenne- 2 łyżki świeżego (lub mrożonego)
koperku- 1 łyżka
masła-
olej rzepakowy do smażenia
ryby-
mąka do oprószenia (można pominąć)*masa po rozmrożeniu - kupuję filety w Biedronce, tak jak obiecują na opakowaniu mają naprawdę mało
wody.Przygotowanie:1.
Rybę rozmroź, opłucz pod bieżącą
wodą i osusz na ręczniku papierowym, oprósz
solą i grubo zmielonym czarnym lub
kolorowym pieprzem. Odstaw.2.
Pora,
cebulkę i
czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę
masła i zeszklij warzywa. Smaż na niedużym ogniu, aż lekko zmiękną. Powoli dodawaj
jogurt naturalny, cały czas mieszając.3. Podgrzewaj sos na małym ogniu, pilnując, aby się nie zagotował. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem młotkowanym z
kolendrą,
ziołami dalmatyńskimi i
pieprzem cayenne. Na koniec dodaj posiekany
koperek. Odstaw.4.
Rybę oprósz
mąką i smaż na dosyć dużym ogniu - krótko z obu stron. Ściągnij na ręcznik papierowy.
Dorsza możesz też skropić lekko
oliwą i piec ok. 15 - 20 minut (w zależności od wielkości filetów) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, jeśli nie chcesz go smażyć.
