Wykonanie
Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni ;)Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :)


Składniki na placki ziemniaczane:ok. 500 gramów
ziemniaków (u mnie niewiele ponad)1
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko3-4 łyżki
mąki1 łyżka
jogurtu naturalnegosólpieprz ziołowyolej rzepakowy
Składniki na farsz drobiowy:ok. 350 gramów
piersi z kurczaka1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego1
cebula1 ząbek
czosnku1 niewielka
marchewkatrochę
szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu
sólpieprz ziołowy1 łyżeczka
masła do duszenia


Na wierzch do posmarowania:4 płaskie łyżki
jogurtu naturalnego (można pominąć)4 plasterki
żółtego sera (może być
ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach)Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną
cebulkę i
marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce
masła i przyprawiamy
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malakseraDo
mięsa dodajemy podduszoną
cebulkę z
marchewką,
czosnek, posiekany
szczypiorek,
jogurt naturalny i
przyprawy

Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie
margaryna Kasia)Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same
ziemniaki, a
potem dodałam resztę



Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy

Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i...


... tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornegoNastawiamy piecyk na 190 stopniSmażymy w
sumie 4 placki i każdy przygotowujemy według przepisu podanego wyżejNastępnie każdą roladkę smarujemy
jogurtem naturalnym i układamy na wierzch
ser żółty (ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć
jogurt na wierzchu i dać sam
ser
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minutZjadamy posypane
szczypiorkiem :)






Smacznego! )