ßßß

Składniki:1 duży kalafior,5 ząbków czosnku,3 łyżki płatków drożdżowych,1,5 l bulionu warzywnego,1 łyżeczka tymianku,1/2 łyżeczki białego pieprzu.Potrzebne będą:papier do pieczenia i blacha, blender, głębokie naczynie i garnek.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni w trybie termoobiegu.Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Z czosnku odkroić twardą końcówkę pozostawiając łupinę. Ułożyć na blaszce razem z kalafiorem.Warzywa piec przez 30-35 minut. Powinny być miękkie. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.Gdy kalafior się upiecze, przełożyć go do głębokiego naczynia lub od razu do garnka, zalać bulionem i całość zblendować.Czosnek obrać z łupin i dodać do zupy, kontynuować blendowanie.Dodać płatki drożdżowe, tymianek i pieprz. Całość jeszcze raz zblendować.Zmiksowaną masę przelać do garnka i zagotować. Doprawić do smaku solą.
Smacznego!