Wykonanie
Dzisiaj, po
serii przepisów
szparagowych,
pora na coś słodkiego na blogu. W ramach grupy wspólnego gotowania, tym razem mieliśmy przygotować ciasto z
rabarbarem. Przejrzałam nieco przepisów w
sieci i natrafiłam na placek z
rabarbarem na Smakowitym Kąsku. Zmieniłam nieco sposób jego wykończenia, nie mieszałam
bananów i
rabarbaru z
ciastem, tylko ułożyłam je na wierzchu przed pieczeniem. Wyszło bardzo efektownie i smacznie.Koniecznie zajrzyjcie do innych blogerów, aby zobaczyć jakie ciasta z
rabarbarem oni przygotowali: Panna Malwinna, Bartek,
Gin, Martynosia, Sianko, Justinka oraz Zuzia .

Składniki:4
jajka2/3 szklanki
mleka 2%150 ml
śmietany 12%3/4 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej100 g
masła2 mocno dojrzałe
banany2 łodygi
rabarbaru1.
Masło rozpuścić w rondelku.
Jajka wymieszać z
mlekiem i
śmietaną w dużej misce. Następnie dodać
cukier oraz
mąkę wymieszaną z
sodą. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy ostudzone
masło. Wymieszać.2. Formę do pieczenia (u mnie ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany pokroić w cienkie plasterki, tak samo
rabarbar.3. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i układać na nim plasterki
bananów i
rabarbaru.4. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut w temperaturze 180 °C. Sprawdzić pod koniec patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmować stopniowo z piekarnika, aby nie opadło.