Wykonanie
Wersja muffinkowa ciasta
czekoladowo bananowego . Przepis, jak i wariacje na jego temat, identyczny. Zaletą tej wersji jest to, że do prostoty przepisu dodajemy jeszcze oszczędność czasu. Wykorzystuję wersję muffinkową, gdy goście praktycznie
stoją już na mojej wycieraczce, lub chcę wyczarować coś słodkiego do popołudniowej
herbaty, bez konieczności wychodzenia z domu.
Porcja ciasta na około 15 muffinekCzas przygotowania: 5-10 minutCzas pieczenia: 20-25 minut (na jedną partię)Składniki:4 mocno dojrzałe
banany1/3 kostki
masła w temperaturze pokojowej1 duże
jajko1/2 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki pszennej (tortowej)1 łyżeczka
sody4 czubate łyżeczki dobrego
kakaoBanany rozgniatamy wraz z
masłem widelcem (ważne, by nie robić tego mikserem, czy blenderem). Dodajemy
cukier,
jajko i mieszamy. Przesianą
mąkę,
kakao oraz
sodę dodajemy na 3
razy, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Wrzucamy ulubione dodatki, lekko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych foremek i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Babki Dwie na Facebooku