Wykonanie
Pierwsze moje użycie
banana do wypieków ale zdecydowanie nie ostatnie :) Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne no i bardzo, bardzo smaczne. Na pewno świetny pomysł na wykorzystanie leżących od kilku dni
bananów - te czarne najlepiej się nadają. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "
Składniki :125 g
masła + trochę do posmarowania formy4 średniej wielkości
banany ( około 500g przed obraniem, u mnie były to 3 )150 g miałkiego
cukru2
jajka175 g
mąki pszennej2 łyżeczki prosku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g suszonych
wiśni ( ja nie miałam suszonych dałam kandyzowane ale nie był to dobry pomysł bo były za słodkie i musiałam je wyciągać z każdego kawałka. Także albo suszone a jak nie macie to lepiej wogóle nie dawać )100 g
wiórków kokosowychNapierw przygotowujemy keksówkę ok 20 cm długą. Wykładamy ją papierem do pieczenia a boki smarujemy
masłem. Odstawiamy.
Masło roztapiamy.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na talerzu lub w misce. W misce miksujemy ostudzone, roztopione
masło z
cukrem. Kolejno dokładamy
banany,
jajka. Cały czas miksując.
Mąkę, proszek i
sodę mieszamy razem. Dosypujemy po łyżce do ucieranej masy nie zaprzestając miksowania. Na koniec dodajemy
wiśnie i wiórki. Mieszamy do połączenia łyżką. Ciasto przekładamy do formy, równamy wierzch i pieczemy w trmp. 170°C przez 50 minut ale po 45 należy sparwdzić czy się już czasem nie upiekł ( u mnie równo 50 minut był w piekarniku ). Natomiast upieczone ciasto będzie odstawać od
boków formy a z wierzchu jak delikatnie naciśniemy ręką będzie sprężyste.Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 10 minut w formie po tym czasie można wyjąć z formy i odstawić na metalową kratkę do ostygniecia.Smacznego :)