Wykonanie
Niedawno otrzymałam od teściowej
dynię. Podczas pobytu w Polsce moja przyszła szwagierka Bogusia z Time4Cooking zrobiła u niej pyszną zupę
dyniową i od tamtej
pory teściowa robi ją przynajmniej raz na 2 tygodnie. Bogusia zaopatrzyła mamę w dużą ilość dyń i w ten sposób jedna przypadła w moim udziale 😉 Nie wiedziałam, że o tej
porze roku można jeszcze kupić
dynię… ale wczoraj zauważyłam ją nawet u jednego sprzedawcy na Czerwonym Rynku w Łodzi. Zupę wg przepisu Bogusi na pewno kiedyś zrobię, ale teraz miałam ochotę zrobić coś nowego z udziałem dyni – padło na zapiekankę. Podczas weekendowych zakupów na ryneczku zakupiłam kilka produktów, które wydawały mi się pasować do dyni –
kapustę włoską,
pieczarki i
boczek. Ostatnio dużo dobrego słyszałam od mojej cioci (będącej na diecie bezglutenowej) o białej
kaszy gryczanej, postanowiłam zatem dołączyć ją do składników zapiekanki. I tak wczoraj spędziłam kilka godzin w kuchni siekając, smażąc, warząc smaki i piekąc. Powstała bardzo dobra potrawa, którą na pewno
będę jeszcze powtarzać.

Składniki na 4 porcje:200 g
kaszy gryczanej białej nieprażonej (2
torebki)500 g miąższu dyni300 g
kapusty włoskiej200 g
pieczarek200 g
boczku parzonego wędzonego2
cebule1 łyżka
natki pietruszki1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej mielonej
sól (do gotowania
kaszy 1 łyżeczka + do farszu 1/2 łyżeczki lub zgodnie z upodobaniami)200 ml
bulionu mięsno-warzywnego1 mała
śmietana 18%2
jajka1.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie o 5 minut krócej niż jest podane na opakowaniu – u mnie było to 10 minut. Będzie jeszcze poddawana obróbce termicznej podczas pieczenia, więc chodzi o to, żeby finalnie nie była rozgotowana. Od razu po ugotowaniu odsączamy z
wody.2.
Boczek kroimy w małą kostkę, siekamy
cebulę,
pieczarki w półplasterki i szatkujemy drobno
kapustę. Zaczynamy smażenie w tej samej kolejności, co krojenie. Zatem najpierw na rozgrzaną patelnię wrzucamy
boczek, wytopi się z niego nieco tłuszczyku, zatem nie będzie potrzebny żaden inny. Po kilku minutach wrzucamy
cebulę i
pieczarki. Smażymy razem z
boczkiem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy
kapustę włoską, smażymy jeszcze około 3 minuty.3.
Dynię obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Nie smażymy ani nie obgotowujemy jej przed pieczeniem z pozostałymi składnikami zapiekanki, albowiem
dynia szybko robi się miękka.4. Mieszamy
kaszę z usmażonymi składnikami,
dynią,
natką oraz
przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy
bulionem. Wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy około 20 minut bez przykrycia.5. Mieszamy w miseczce
jajka ze
śmietaną. Zalewamy mieszaniną podpieczoną
kaszę z warzywami i pieczemy jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia. Podajemy od razu. Potrawa ta znakomicie nadaje się do ogrzania następnego dnia, na lunch do pracy itd.