ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe quiche- nowe ulubione

Szpinakowe quiche- nowe ulubione

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam quiche za ich uniwersalność. Nadają się na każdy posiłek, a komponować można je ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Najczęściej nie chce mi się robić spodu( czy wtedy nie powinnam nazywać tego frittatą?), po prostu biorę co jest pod ręką, zalewam roztrzepanymi jajkami i po chwili w piekarniku siedzi mój obiad.
Ale ostatnio natrafiłam na przepis gdzie do masy dolewało się mleczka kokosowego, a że takiej pyszności jak mleczko kokosowe nie wypada zepsuć, toteż postanowiłam porzucić na ten jeden raz eksperymenty i trzymać się listy składników zmieniając jedynie odrobinę proporcje( warzyw nigdy nie za mało). I przyznaję- to był strzał w dziesiątkę. Wszystko tu idealnie do siebie pasuje( bekon i kokos- uwierzylibyście?) a danie na pewno nie raz u mnie zagości|
Składniki( na 2-3 porcje)
[inspiracja]
-kilka cienkich plasterków boczku(ok. 100 g)
-pół dużej cebuli
-pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach( ok 200 g)
-kilka pieczarek( ok.200 g)
-2 jajka
-2/3 szklanki mleczka kokosowego
-sól, pieprz, tymianek i gałka muszkatowa
Plastry boczku, pokrojone na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni. Ściągnąć boczek na osobny talerz, a na wytopionym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Jajka ubić z mleczkiem kokosowym i przyprawami. Wylać połowę do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania, następnie wyłożyć rozmrożony szpinak, podsmażony boczek, cebulę i pieczarki, zalać pozostałą częścią masy jajecznej.
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2014/03/szpinakowe-quiche-nowe-ulubione.html