Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc
pora zaproponować coś nowego z ich udziałem u mnie na blogu! Chciałam upiec lekkie ciasto z
truskawkami. Przeglądając propozycje innych blogerek natknęłam się na przepis Doroty z Moich Wypieków, a że jeszcze nigdy nie przejechałam się na jej przepisie, to postanowiłam zrobić moje ciasto w oparciu o TEN jej wpis. Z uwagi na ograniczone zasoby lodówkowe – zastąpiłam
jogurt grecki zwykłym
jogurtem naturalnym i dodałam nieco
śmietany.

Składniki na formę 23 x 28 cm (może być nieco mniejsza lub większa):3/4 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
cukru pudrujajkocytryna400 g
jogurtu naturalnego200 g
śmietany 18%0,5 kg
mąki tortowej2 łyżeczki
sody oczyszczonej0,25 kg
truskawek1.
Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy sok.2.
Olej łączymy z
cukrem,
jajkiem, oraz skórką i
sokiem cytrynowym. Mieszamy (niekoniecznie mikserem).3. Dodajemy
jogurt, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
sodą. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji (tak jak pisze Dorota ciasto może wyglądać na lekko zważone).4. Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem. Wylewamy na nią ciasto.5. Na wierzchu układamy połówki
truskawek (rozciętą stroną do góry).6. Pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.7. Po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.