ßßß
Składniki na formę 23 x 28 cm (może być nieco mniejsza lub większa):3/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka cukru pudrujajkocytryna400 g jogurtu naturalnego200 g śmietany 18%0,5 kg mąki tortowej2 łyżeczki sody oczyszczonej0,25 kg truskawek1. Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy sok.2. Olej łączymy z cukrem, jajkiem, oraz skórką i sokiem cytrynowym. Mieszamy (niekoniecznie mikserem).3. Dodajemy jogurt, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji (tak jak pisze Dorota ciasto może wyglądać na lekko zważone).4. Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem. Wylewamy na nią ciasto.5. Na wierzchu układamy połówki truskawek (rozciętą stroną do góry).6. Pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.7. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.