Wykonanie

Dzień upływa
morelowo, była
konfitura morelowa, jest i
morelowe ciasto
jogurtowe :)
Morele to bardzo wdzięczne
owoce. Świetnie nadają się do wypieków. Są słodkie, niezbyt wodniste, ot w sam raz na ciasto do popołudniowej niedzielnej
kawy :) Ciasto
jogurtowe, które wam proponuje jest proste w przygotowaniu i pyszne w smaku :) Wiem, że wam posmakuje :)Składniki:160 mililitrów
oleju rzepakowego1
jajkosok i skórka otarta z jednej
cytryny3/4 szklanki
cukru brązowego500 g
mąki2 łyżeczki
sody oczyszczonej500 g
jogurtu naturalnego400 g
moreli lub innych
owocówPrzygotowanie:Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach 23 na 35 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 160°C
Morele umyć, wypestkować i pokroić na połówki.W misce wymieszać mikserem sok i skórkę otartą z
cytryny,
jajko,
olej i
cukier. Następnie dodać
jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo wsypywać
mąkę z
sodą. Wymieszać do połączenia skłądników. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki. Na wierzchu ciasta rozłożyć
owoce, układając je rozcieńciem do góry.Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale nie mokre, sycące i lekkie zarazem, wielbiciele ciast
jogurtowych powinni być zachwyceni:)
