Wykonanie

Bardzo, bardzo proste w wykonaniu. Lubię takie ciasta w których przepisie jest niewiele składników.UWAGA! Wciąga tak, że można zjeść wszystko naraz. Oczywiście, jeśli się ma jakiegoś pomocnika ;)Składniki (forma o śr. 30 cm):- 6 nektarynek/brzoskwiń*- garść
żurawiny-
cukier brązowy do posypania- 3/4 szklanki
mąki krupczatki- 1/3 szklanki
cukru pudru- 75 g
masła- płaska łyżeczka
sodki albo
proszku do pieczenia- 1
jajko- kilka łyżek
jogurtu naturalnegoWymieszać
mąkę,
cukier puder i sodę/proszek. Wrzucić pokrojone w kostkę, schłodzone
masło. Posiekać drobno nożem, razem z suchymi składnikami. Wrzucić
jajko, kilka łyżek
jogurtu. Zagnieść ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej
jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki
nektarynki. Posypać
żurawiną i
cukrem brązowym w niewielkiej ilości. Piec w 220 stopniach ok. 30 minut.*najlepiej, aby nektarynki/brzoskwinie były bardzo dojrzałe
