Wykonanie
Składniki na 12 sztuk.Składniki:
masło do natłuszczenia formy lub papilotki, 75 g
masła, 250 g
mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 łyżeczka
sody oczyszczonej, 1/2 łyzeczki
cynamonu, 50 g
wiórków kokosowych, 2
jaja, 100 g
brązowego cukru, 150 g
jogurtu naturalnego, 2
banany, ewentualnie
cukier puder do posypania.Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wgłębienia w blaszce natłuścić lub włożyc papilotkę.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem, wiórkami kokosowymi (wcześniej 2 łyzki odłożyć do dekoracji).
Jajka rozmącić, dodać do nich
cukier, płynne
masło oraz
jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać do płynnych składników. Do płynnych składników dodać mieszankę suchą i wymieszać, żeby się wszystko połączyło. Ciasto rozłożyć równomiernie do zagłębień na muffiny, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi, piec 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffinki pozostawić w formie na 5 minut od wyjęcia z piekarnika.. Można posypać
cukrem pudrem.